Dacia Klub Hrvatska

Sam svoj majstor => Pravni savjeti, atesti, ZSPC, tehnicki pregled, registracija, osiguranje, kasko => Autor teme: mi5 - Veljača 10, 2011, 01:57:56 poslijepodne

Naslov: Iskustva sa osiguravajucim kucama
Autor: mi5 - Veljača 10, 2011, 01:57:56 poslijepodne
Htjedoh cuti i iskustva ostalih (osim vec napisanog andjelkovog) ako je netko mozda (nazalost) koristio-aktivirao kasko osiguranje ili obvezno. Koja je osiguravajuca kuca bila u pitanju i na kojoj lokaciji?
Ja u iscekivanju vatrenog sandera istrazujem po netu pa da se mogu unaprijed odluciti i zasad su mi slijedeca razmisljanja:

E sad ako sam nesto smetnuo s uma slobodno me nadopunite.
Sto se konkretnih kuca tice trenutno sam dobio ponude od Euroherca, CO, HOK-a i Allianza. Planiram jos provjeriti sa Jadranskim i Generali osiguranje a ne znam je li jos netko dovoljno konkurentan a ozbiljan da bi se vrijedilo i s njima kontaktirati.
Trenutna je situacija da je Euroherc  zasad najjeftiniji(moram jos provjeriti decidirano da su sve trazeno ubacili u kalkulaciju da bi izracuni bili usporedivi), CO je skuplja nekih par stotina kuna isto kao i HOK (koji mi nije bas najpoznatiji i pouzdaniji ali je bilo usput..) i zasad najskuplji je Allianz. Razlika je u cijenama je kod svih unutar 800kn no na iznos od cca 3000 je to cini mi se dosta.

Konkretne brojke i popusti izgledaju ovako nekako: kod obaveznog osiguranja od AO se ukoliko osiguranik vec ima maksimalni bonus moze dobiti za dodatno vozilo max 25% bonusa jer je to zakonom ograniceno. Razlika je tu iskljucivo na nekim dodatnim popustima poput placanja gotovine, neki bonovi i sl. Kod kaska je stvar puno fleksibilnija i bonus od 50% se moze dobiti skoro kod svih. Obicno je uvjet da je i AO kod njih te eventualno traze jos uplatu za clanstvo u haku (koje donosi ekstra 15% bonusa mislim) i takodjer imaju sitne razlike u cijeni ali i u vrijednostima dodatnih poklon bonova za popust.

Nadam se da sam u guzvi uspio zapisati vecinu toga sto sam htio pitati tj iznijeti ali lako se jos kasnije nadopunim a sad molim vasa iskustva i saznanja  :rtfm: :big:
Naslov: Re: Iskustva sa osiguravajucim kucama
Autor: Logy - Veljača 11, 2011, 08:19:30 prijepodne
Ja sam uzeo Allianz. U finalu su bili Allianz i Croatia:

Ovo mi je prvi auto, znači 0% bonusa na obvezno osiguranje.

Ponuda za osiguranje vozila Dacia Logan MCV 1.5dci:

Allianz osiguranje :
Polica autoodgovornosti cijena: 3.880,47KnKn
Polica auto kaska cijena : 2.390,96Kn

Croatia osiguranje
Polica autoodgovornosti cijena : 3.880,00Kn
Polica auto kaska cijena : 2.978,15Kn

Osiguranje sam uzeo preko autokuće gdje sam kupio i auto pa sam dobio i par dodatnih pogodnosti (pranje auta prije tehničkog i take neke stvari)

E da, ako ti je važno, pogledaj si pri odabiru Osiguranja jel možeš produžiti osiguranje preko interneta, bez dolaska u poslovnicu.
Naslov: Re: Iskustva sa osiguravajucim kucama
Autor: mi5 - Veljača 13, 2011, 02:32:39 poslijepodne
Evo i mene sa konkretnim podacima (konacno) :60: i jos nekim pitanjima i dvojbama. Obavezno osiguranje po kućama (uz DA tablice i 25%bonusa za drugo vozilo, kalkulacija na 1.4 Sandera - 55kW i osiguranje vozaca i 4 putnika u slucaju nezgode):
** kalkulacija stara 2mj pa trebam jos provjeriti je li vrijedi jos neki poklon bon od 200kn i obuhvaca li navedena osiguranje svih putnika

Usput, cijena prema internetu je za osnovno osiguranje od auto odgovornosti 1447,88 kn kod bilo koje kuce. To je znaci bez dodataka a onda na to su eventualne opcije za povecanje pocetnog troska tj pokrica (opcije za osiguranje svih putnika u slucaju nezgode, opcija za osiguranje svih putnika u slucaju krivice vozaca, pokrice loma stakla-bocnih, prednjih i zadnjih stakala, opcija za pokrice zrcala-retrovizora i svjetala).

Kasko (zatrazen puni-dakle da obuhvaca i stakla, kradju, nepogodne, zrcala i svjetla, no trebam jos u 4 oka sve detaljno provjeriti):

Kod Euroherca se lom stakla moze uzeti kao dodatak na osnovno osiguranje te kosta 50€ i ne utjece na bonuse po polici AO ili kaska.

Kod Jadranskog se lom stakla takodjer moze uzeti kao dodatak na osnovno osiguranje te kosta 362kn ali ne znam utjece li na bonuse po polici AO ili kaska.

Kod HOK-a postoji nesto sto se zove obvezna odbitna fransiza i iznosi 20% od vrijednosti vozila ako se dogodi kradja u prvoj godini. Ja to prevodim da mi umanje vrijednost auta za 20% ako ne ugovorim dodatno tj ne doplatim premiju i ne otkupim ovu obveznu fransizu.

Koliko sam shvatio a mislim da je netko vec i spomenuo negdje, osiguranje vrijedi unutar HR i van nje osim za zemlje van sustava ZELENE KARTE(moram tek vidjeti koje su to) no tu su iskljucenje Srbija i Crna Gora.


Ako sam dobro shvatio princip fransize to bi jednostavno znacilo da do iznosa fransize (1-5% nabavne cijene vozila) troskove ne snosi osiguravatelj vec ja a tek preko tog iznosa (npr za 1% od 70k to je 700kn) mi placa kuca. Dodatno pitanje je da li se u tom slucaju naplate stete u kombinaciji sa fransizom dobiva malus ili ne? Cini mi se da je Andjelko spominjao da ne ali u izracunu kaska se vidi malus od 15% pa mi nije jasno.

Naredno pitanje je za Andjelka i ostale koji znaju provjereno: kod kojeg ste osiguravatelja uzeli kasko i ima li on obveznu odbitnu fransizu te ako ste je otkupljivali koliko je to povisilo troskove kaska?

Takodjer me zanima koji je ocekivani trosak registracije i porez te o cemu oni ovise? Vidio sam u autoklubovom testu Sandera na 100 000km  da je bilo navedeno da je registracija 985kn i porez 300kn a ne znam ovise li o broju automobila, podrucju u Hrvatskoj i sl.. ili mogu racunati bas na te cifre?

Osim troska samog vozila, troskova kredita(uz to i javnog biljeznika), imam li uz vec nabrojane registraciju, osiguranje i porez jos i neke dodatne troskovi?

Andjelko, sjecas li se koliki je trosak ovjere kredita bio kod JB te koje osiguranje su trazili, je li se trebala knjizica vozila nositi negdje?

Za kraj, kada u popustima navode clanstvo u HAK-u je li to samo pro forme ili uistinu traze broj clanske?
Pitam iz razloga jer je struktura popusta za osiguranja varijabilna i ovisi o kuci tj prodavatelju pa kod CO sam recimo dobio info da ako donesem neku jeftiniju ponudu od konkurenata da bez obzira na njihovu cijenu ce probati neki ekstra popust srediti.

 :a0301: jedva se natjerah sve ovo natipkati i jos vise ljudi zagnjaviti pitanjima al kad je lova u pitanju...  :bonk: :hihi:
Naslov: Re: Iskustva sa osiguravajucim kucama
Autor: Mr Preky - Veljača 13, 2011, 06:18:55 poslijepodne
ja hvala Bogu jos ni jednom nisam morao koristitu policu za naplatu štete ali svakako kod odabira osiguranja uz gore navedeo moraš u obzir uzeti brzinu isplate u slučaju štete  :rtfm:
Mislim da je tu CO u laganoj prednosti  :a014:
Naslov: Re: Iskustva sa osiguravajucim kucama
Autor: mi5 - Veljača 13, 2011, 06:31:35 poslijepodne
thnx ;) zasad mi je uzi izbor nekako CO i Euroherc kao ujedno i najljuci konkurent no zato i pitah za iskustva da osim cijene mogu jos neku objektivnu info imati za pomoc pri odlucivanju  :a025:
Naslov: Re: Iskustva sa osiguravajucim kucama
Autor: Andjelko - Veljača 13, 2011, 06:56:50 poslijepodne
U slućaju korišrenja kaska-doplatak za malu štetu ne gubi se bonus i ne ulazi franšiza što znači da kod ugovorenog iznosa male štete zapravo koristite dodatnu konbinaciju koju tražite prilikom potpisivanja ponude za full kasko.
Naslov: Re: Iskustva sa osiguravajucim kucama
Autor: mi5 - Veljača 13, 2011, 07:10:16 poslijepodne
U slućaju korišrenja kaska-doplatak za malu štetu ne gubi se bonus i ne ulazi franšiza što znači da kod ugovorenog iznosa male štete zapravo koristite dodatnu konbinaciju koju tražite prilikom potpisivanja ponude za full kasko.

Ti si pretpostavljam ugovorio doplatak za malu stetu i to je zapravo ova stavka iz obracuna kaska?
"Mala šteta      do 3.560,00     +15%                    547,50"
Ako je tako, znaci li to da troskove do 3560 placas sam? I dalje mi sad ostaje zbunjujuca jos fransiza od 700kn tj pretpostavljam 1%...  :bonk: :a014:
Naslov: Re: Iskustva sa osiguravajucim kucama
Autor: Andjelko - Veljača 13, 2011, 07:18:54 poslijepodne
Ako koristim full.kasko plaćam samo franšizu 700 kn a ostalo osiguranje.Ako šteta ne prelazi 3.650.00 kn aktiviram dodatnu konbinaciju mala šteta i u tome slučaju ja ništa ne plaćam i ne gubim stečeni popust.Kod aktiviranja male štete franšiza se ne računa.
Primjer, ako se mora mjenjati prednje vjetrobransko staklo za koje treba platiti oko 2.000 kn prilikom prijave štete tražim da se plati sa dodatnom konbinacijom. Ako iskoristim dodatnu konbinaciju male štete tada kod sljedeće ponude za kasko osiguranje ne mogu ugovoriti tu konbinaciju ali mogu za štetu samo za stakla. Malu štetu mogu ugovoriti kada prođe dvije godine od korištenja te konbinacije.
Naslov: Re: Iskustva sa osiguravajucim kucama
Autor: mi5 - Veljača 13, 2011, 07:33:36 poslijepodne
super, fala na pojasnjenju, nakon onog predzadnjeg na drugoj temi taman sa si to ovako kako si napisao nekako slozio u glavi. dodatno si mi odmah odgovorio i sto kada se jednom opcija iskoristi  :too:

malo su u izracunu jedino nejasni od cega uzimaju 15% za izracun te opcije no bez obzira na to ona se doplacuje 547,50kn. Mene neiskusnog jos samo zanima koliko bi ti skinuli bonusa tj dodali malusa da si to koristio direktno od kaska tj bez opcije (pokusavam iskalkulirat korisnost takve opcije jel...)?
Naslov: Re: Iskustva sa osiguravajucim kucama
Autor: Andjelko - Veljača 13, 2011, 07:51:11 poslijepodne
Prema ugovoru kod croacije ako se ima popust od 50% i prijavi se šteta sljedeće godine taj popust iznosi 20%.Inače na stranici Croatia osiguranja imaš puno odgovora na ovakva i slična pitanja.Ja sam do sada dva puta koristio kasko popravak po šteti.Jednom sam ja bio kriv i bila je policija na uviđaju a jednmom nalet NN vozila na parkiralištu.Za ovo zadnje prije prijave štete zvao sam ih i pitao da li treba zvati policiju za uviđaj stim da sam objasnio da je vozilo mirovalo a da je šteta oko 10000 kn.Rekli su da samo dođem na procjenu i u roku dva dana dobio sam njihovu procjenu štete i otišao u ovlašteni servis.
Naslov: Re: Iskustva sa osiguravajucim kucama
Autor: Logy - Veljača 14, 2011, 07:41:05 prijepodne
...

Lako je tebi sa DA tablicama :). Registraciju se ne sječam koliko sam platio, al MISLIM da je bilo ispod 1000 kn. Javni bilježnik za kredit mi je bio negdje između 600 i 800 kn. Par dana nakon registracije dobio sam poziv u MUP i tamo su mi u prometnu i knjižicu vozila napisali zabilježbu o zabrani otuđenja.
Naslov: Re: Iskustva sa osiguravajucim kucama
Autor: Boris - Veljača 14, 2011, 10:47:14 prijepodne
Ja sam obavezno i kasko osiguranje uzeo u Allianzu. Sa 50% popusta i osnovno i kasko izašlo me je ukupno oko 5600kn.

Kada sam registrirao Accenta 2005 ili 2006 u Eurohertzu sa 50% popusta izašlo me je sve 3800kn (bila je akcija i dobio sam dodatni popust 300kn, bez popusta bi sve bilo 4100kn).

Sada za Dustera, obišao sam sve osiguravajuće kuće i najpovoljniji je bio Allianz. Ukupno sam uštedio 800kn.

Moj ti je savjet idi u Allianz, najpovoljniji je i čuo sam da ne pravi probleme oko isplate šteta.
Naslov: Odg: Iskustva sa osiguravajucim kucama
Autor: DarioGTI - Rujan 04, 2012, 10:48:49 poslijepodne
Neke nove informacije, iskustva? Bliži mi se registracija pa da vidim...
Naslov: Odg: Iskustva sa osiguravajucim kucama
Autor: Tomyslav - Rujan 05, 2012, 08:55:51 prijepodne
ja imam sve u eurohercu, ja se držim one gdje je najjeftinije tu ću registrirati jel nije meni bitno koje osiguranje ja imam već koje osiguranje ima onaj koji me ne daj bože lupi

uglavnom u 8 mj. uzeo kasko za 1317, kn i uz cjenkanje, pregovaranje i moju pretnju da ak ne spusti još malo odoh u neku drugu kuću dobio sam 100 kn bon za lidl i 4 bona za auto pranje  :DD :DD
naravno kišobran, upaljače, olovke, mirise za auto ne računam, to ak ne daju uopće ne razgovaram s njima  :DD :DD

a što se cijene tiče euroherc je najjeftiniji dok je alianz naj skuplji (uzeo sam full kasko)
Naslov: Odg: Iskustva sa osiguravajucim kucama
Autor: Logy - Prosinac 13, 2012, 11:03:48 prijepodne
Alianz vrlo profesionalan u svemu (i u isplatama). Euroherc i jadransko bi i dusu dali za potpis. Najvise se isplati cjenkati s njima. Agencija suzy u sklopu autokuce cindric nudi osiguranja alliant, croatia, euroherc i ako se uzme od njih dobije se 10% na djelove kod cindrica.
To su moja iskustva, valjda ce biti od koristi nekome :)
Naslov: Odg: Iskustva sa osiguravajucim kucama
Autor: Andjelko - Prosinac 13, 2012, 12:45:17 poslijepodne
Svaka informacija je od koristi, i ja sam osigurao obavezno i kasko preko agencije Suzy  :dobroje:  Ostao sam vjeran Croatiji zbog dobrog iskustva isplate kaska, nisam izgubio popust  :a025:
Naslov: Odg: Iskustva sa osiguravajucim kucama
Autor: Sebovic - Veljača 27, 2018, 11:23:55 poslijepodne
Evo imam savjet i za ovu rubriku, iz iskustva, neću pominjati ime osiguranja, od prije 5 godina biram samo najjeftinije obavezno osiguranje na linku: https://kompare.hr/  vjerujte mi, preporodio sam se, probajte, ništa ne košta provjera...