Autor Tema: Putni kompjuter  (Posjeta: 6143 )

Offline Boris

 • Dopredsjednik kluba
 • Forumaš sa iskustvom
 • *****
 • Postova: 1936
 • Karma: 18
 • Sandero 1.4 Ambiente
Re: Putni kompjuter
« Odgovori #30 : Prosinac 23, 2010, 07:05:45 prijepodne »
Vezano za putni kompjuter i pokazivanje prosječne potrošnje. Putni kompjuter pokazuje prosječnu potrošnju na način da mjeri prosječnu potrošnju od zadnjeg resetiranja. Kada se auto upali i pokrene u prvoj brzini potrošnja je najveća, npr. 12L, kako se vozi i tj. kako se mjenjaju brzine prema većoj tako i potrošnja pada. U petoj brzini automobil, npr. troši 6L, to je prosjek od 9L. Po zimi automobil troši i više, stil vožnje utječe na potrošnju. Ako se netko kao ja voli igrati sa gasom to je barem 1,5 - 2L veća potrošnja. Putni kompjuter te promjene ne pokazuje trenutno, nego mu treba vremena.
CARPE DIEM

Offline Logy

 • Dacia profi vozac
 • ***
 • Postova: 395
 • Karma: 8
 • Logan MCV Dizel 85 KS Blackline
Re: Putni kompjuter
« Odgovori #31 : Prosinac 23, 2010, 07:17:27 prijepodne »
Vezano za putni kompjuter i pokazivanje prosječne potrošnje. Putni kompjuter pokazuje prosječnu potrošnju na način da mjeri prosječnu potrošnju od zadnjeg resetiranja. Kada se auto upali i pokrene u prvoj brzini potrošnja je najveća, npr. 12L, kako se vozi i tj. kako se mjenjaju brzine prema većoj tako i potrošnja pada. U petoj brzini automobil, npr. troši 6L, to je prosjek od 9L. Po zimi automobil troši i više, stil vožnje utječe na potrošnju. Ako se netko kao ja voli igrati sa gasom to je barem 1,5 - 2L veća potrošnja. Putni kompjuter te promjene ne pokazuje trenutno, nego mu treba vremena.

Već tjednima buljim cijelo vrijeme samo u potrošnju na kompu, i moj je zaključak da je dusterov zaključak u potpunosti točan :laugh:

Offline logan

 • fosil
 • Global Moderator
 • Forumaš sa iskustvom
 • *****
 • Postova: 1209
 • Karma: 74
 • Logan 1,6 Laureate 2005.
Re: Putni kompjuter
« Odgovori #32 : Prosinac 29, 2010, 06:55:21 poslijepodne »
Dečki moji, vi ste svi izgleda novi Dacia fahreri pa vaši auti nemaju mod pokazivanja trenutne potrošnje, koji su na žalost u tvornici odlučili ukinuti prije par godina.
Najprije da malo pokušam dočarati kako radi izračun potrošnje.
Dakle, računalo mjeri vrijeme otvorenosti injektora koji ubrizgavaju gorivo u cilindre. Koliko znam ta vremena se mjere u milisekundama i ona se multipliciraju s brojem okretaja motora te se tako na osnovu poznatih parametara kao što je tlak i količina goriva koje u određenom intrevalu kroz injektor, brzine kretanja i pređenom putu izračuna trenutna, prosječna ili ukupna potrošnja goriva.
Svi Board Computeri imaju mogućnost prikaza trenutne potrošnje ako kao što rekoh iz nekoh razloga su odlučili tu opciju isključiti kod savih modela Dacie otrag nekoliko godina.
Ne znam točan razlog ali prema nekim indicijama izgleda da su servisi imali puno primjedbi na prikaz te informacije. Taj prikaz se stalno mijenja ovisno o stupnju prijenosa u kojem vozite, pritisku papučice gasa pa čak i tome vozite li u tom trenutku po ravnom, uzbrdicom ili nizbrdicom. Zbog toga taj podtak oscilira od 0,00 pa do preko 23 l/100 km (toliko sam primjetio da kod mene ponekad skoči kad ga u prvoj rategnem negdje uzbrdo).
Očito neuki ljudi ne razumiju o čemu se tu radi pa su usljedile reklamacije jer "kako to da mi auto troši 20 l/100 km a u tehničim podacima piše 7,0 100/km" !!??  :rtfm:
Na žalost u Daciji su izgleda zaključili da je profil kupaca njihovih vozila takav, da im taj podatak nije važan te da im je jednostavnije tu opciju isključiti nego neupućenim vozačima objašnjavati što je to trenutna potošnja  :cekicem:

Stvarno nije lijepo gledati dvoznamenkaste brojke na displayu, to čak im ai poztivan efekt jer tada noga nesvjesno popušta pritisak na papučicu gasa.  :c025:


Evo vidite primjera koliko ujednom trenutku moj Logan troši na auto putu. Stvarno nije ugodno gledati ovo brojku  :a0301:

Na kraju prosječna potrošnja ipak bude oko 10-11 l/100 km uz prosječnu brzinu od 130-140 km/h što je solidan rezultat.

Na kraju treba napomenuti da je ono što BC pokazuje ipak samo približan podatak te da stvarna potrošnja odstupa od onog što se tamo prikazuje ali to nije problem samo Dacie. Jednako je kod Renaulta a i kod ostalih marki je slično pa ako vam netko kaže da njegov auto pokazuje točnu potošnju, samo mu se kiselo nasmijete u lice.
To ćemo najprije primjetiti ako uvijek kao ja točite "do čepa". Kad dođete do rezerve BC će vam pokazati da je potrošeno npr. 46 litara a vi ćete na istoj pumpi na kojoj se tankali i prethodi put natočiti 48 litara.
Automatski prema tome ni stvarna prosječna potrošnja ( l/100 km) koju pokazuje BC neće biti onolika već nešto veća.
Ispočetka sam i ja bio opterećen tim decilitrima koje pokazivao BC i razlikama koje su se svaki put pokazivale. I dan danas imam evidentiranu svaku litru benzina ( i plina) koji su natočeni u Logana s datumom, iznosom novaca i kiolometraži na kojoj sam točio. Radio sam čak i kalkulacije prosječne potrošnje na uzrocima od oko 40000 km i koliko sjećam, stvarna potrošnja prema plaćenim litrama  je bila z anekih 0,3 - 0,4 l veća od one koju prosječno pkazuje BC.

Danas više uopće nisam toliko opterećen prosječenom ni ukupnom potrošnjim pa često se ni ne sjetim BC u vožnji prebaciti u mod prikaza trenutne potrošnje, što sam prije redovito radio. Ipak još uvijek planiram ponovno napraviti kalkulaciju ukupne i prosječne potrošnje od prvog dana do sada. Kako sam sada negdje na 95 kkm, nadam se da ću naći vremena i volje da to napravim dok dostignem 100 kkm   ali ću morati još malo poraditi na edukaciju u radu s Excel tablicama  :big:
« Zadnja izmjena: Prosinac 31, 2010, 01:33:24 prijepodne logan »
www.renault-klub.hr
www.du-moto.com
_________________________


Offline Tiki

 • Dacia vozac
 • Postova: 5
 • Karma: 0
Odg: Putni kompjuter
« Odgovori #33 : Veljača 19, 2019, 06:46:16 poslijepodne »
Da li novi (2019.) Dacia Sandero /Comfort pokazuje trenutnu potrošnju na svom putnom računalu?

Offline SaleFFS

 • Dacia vozac
 • Postova: 50
 • Karma: 1
 • Sandero Stepway B&W 1.5dci
Odg: Putni kompjuter
« Odgovori #34 : Veljača 20, 2019, 07:21:51 prijepodne »
Moj pokazuje (2018) trenutnu, prosječnu itd...

Offline Tiki

 • Dacia vozac
 • Postova: 5
 • Karma: 0
Odg: Putni kompjuter
« Odgovori #35 : Veljača 20, 2019, 01:57:38 poslijepodne »
SaleFFS, zahvaljujem ti na odgovoru!

Ovo što piše iznad (stariji postovi), da su maknuli pokazivanje trenutne potrošnje mi se nije dopadalo.
Ako se voziš 2x35km jer moraš (na posao) svaki dan istom cestom, zgodno je pogledati na koliko okretaja je potrošnja najmanja, pa tako voziti (ograničenje je 70, cesta ravna, dakle od 60 do 80 je ok voziti, pa se može lako birati u kojem stupnju prijenosa je auto).
To je redovna zabava u diesel Meganu, koji ima horizontalni "toplomjer" za prosječnu potrošnju i iznad njega trokutić koji pokazuje trenutnu.

Inače, namjeravao sam kupovati Sandere, al' jedan je otpao jer zakonita i ja više ne putujemo u različite gradove na posao, već idemo zajedno.
Drugi je za sad otpao, jer se Clio Diesel nije (još) raspao, iako ima 430.000 km.

Kad sam lutao po internetu, ne bi li sam našao odgovor na ovo pitanje, shvatio sam da sam prilično bedast, kad sam otkrio da neki vozači spajaju modul na utikač, pa imaju podatke o radu motora na mobitelu. :-)
Na Cliu nemam putno računalo, a nisam se sjetio pogledati potrošnju na raznim okretajima ni kad sam imao u njemu spojeno profesionalno dijagnostičko računalo, jer sam tražio razlog zašto klima nekad radi a nekad ne. (Grafički prikaz je pokazao da ponekad izgubi podatak o pristisku, pa je ili nula ili 100%, vjerojatno hladni lem, al' nisam ga još išao tražiti).
Da sam se toga dosjetio na vrijeme, možda do sad s Cliom ne bih potrošio 22.800 litara nafte, već malo manje. :-)