Author Topic: Disk plocice, diskovi, pakne - koliko vam traju, koje stavljate...  (Read 73605 times)

Offline Dodo051

• Dacia vozac
  • Dacia Logan MCV 1,5 dCi Ambiance, 2015.god.
Odg: Disk plocice, diskovi, pakne - koliko vam traju, koje stavljate...
« Reply #60 on: November 04, 2015, 08:30:22 AM »
Evo, predstavio sam se, sorry na propustu. Pokupio sam jučer popodne auto u servisu (RB Auto) i pokazali su mi pločice i fakat su bile istrošene. I to samo jedna strana (vanjska, ako sam dobro skužio). Izgleda da su tvorički manje nego na drugim autima, a ja još puno vozim po gradu, i to po Rijeci koja je puna uzbrdica i nizbrdica, pa valjda previše držim nogu na kočnici. Ali ne vozim ništa drukčije nego prijašnje aute, pa su uvijek izdržale po 40000km. Ne znam šta reći. Nije da će me ubiti 500kn koliko koštaju, ali mi se ne sviđa cijela ta situacija.

Offline DarioGTI

• Global Moderator
  • Forumaš sa iskustvom
  • '00 BMW E46 320Ci
« Reply #61 on: November 04, 2015, 03:13:07 PM »
Obično se unutarnje pločice više troše nego vanjske (dakle one do klipa). Ovo je prilično mala kilometraža za takvo nešto, ali kao što kažeš - ako si i sam vidio da su otanjile, onda se tu nema što više pričati.

Nekada:
'03 SupeRNova E7J LPG Europa - 219.200km (sold)
'07 Logan MCV K4M LPG Laureate A/C- 55 000km (sold)
'02 SupeRNova E7J LPG Europa - 114.150km (sold)
A tu su još:
'05 Logan K7M Laureate A/C - 220.000km and counting (HR)
'21 Sandero 1.0 ECO-G H4Dt LPG Comfort - 55.000km and counting (HR)

Offline konjikrava

• Dacia test vozac
  • **
« Reply #62 on: December 10, 2015, 08:16:54 PM »
molim info...
koje su najkvalitetnije prednje disk plocice koje su dostupne za logan mcv?

kad bih mjenjao sam disk kocnice, da li se gubi u tom slucaju garancija ili ne?
Dacia Logan MCV 2014
1.5 dCi 90ks (od 225.000km na 105ks) Laureate

Offline vlado44

• Dacia test vozac
  • **
  • Sandero 1.6 Laureate
    • 2CV blog
« Reply #63 on: March 04, 2016, 09:39:46 AM »
već nekoliko puta u posljednjih mjesec dana prilikom kretanja osjetim da su zadnje pakne ostale zalijepljene iako ručna nije bila potegnuta. Prije 6 godina sam imao sličan problem sa Cliom 2 pa se na kraju jedna pakna odlijepila.... Auto je u garanciji ali sve me strah da to neće priznati u garanciji nego će drobiti kako je to potrošni materijal  :agr:

Offline DarioGTI

• Global Moderator
  • Forumaš sa iskustvom
  • '00 BMW E46 320Ci
« Reply #64 on: March 04, 2016, 10:53:23 PM »
Koliko je auto star i koliko kilometara?

Trebao bi svakako inzistirati na garanciji. Isto tako treba provjeriti da možda nije problem u sajlama ručne, da možda one ne zapinju negdje ili su teško prohodne u bužiru.
Nekada:
A tu su još:

Offline vlado44

• Dacia test vozac
  • **
  • Sandero 1.6 Laureate
    • 2CV blog
« Reply #65 on: March 05, 2016, 09:50:41 AM »
Autić je iz 11/2011. dakle 4 godine i par mjeseci, ima 33000 km, više nego redovno održavan (dođe mi kao dijete a ne stvar), garažiran. Čim je suho vrijeme situacija je punooooo bolja. Slijedeći put ću probati osušiti pakne prije ulaska u garažu.... Usput, kolega iz fimre koji vozi novi Sandero kaže da se njemu to isto dogodilo ovih dana, nakon 13700km i godinu dana. ?!?! Svake godine na servisu očistimo zadnje kočnice, a ručna radi savršeno i na valjcima i u vožnji ako se testiram (razlika bude 7-10%). Ne znam, ali mi se ne sviđa jer imam iskustvo sa odlijepljenom paknom  :(
Rijetko potežem ručnu jer mi je parking na ravnome ali ponekad je ipak potrebna, a ja ju zato često u vožnji kad idem lagano 20-30 Km/sat prije semafora ako usporavam znam par puta lagano potegnuti i vratiti nazad tako da radi i da se sajla "razgiba".... čekam što će se dalje događati-
.... :banghead:

Offline Andjelko

• Moderator
  • Forumaš sa iskustvom
  • Dacia Sandero Stepway eco- g lpg
« Reply #66 on: March 05, 2016, 09:33:29 PM »
Na zadnjem servisu očekivao sam da će me upozoriti ako su pakne/zadnje kočnice/sajla pri kraju i da ih treba odmah ili uskoro mjenjati.Sandero star 7 godina, 72000km, još originalne kočnice.Imam puno gradske vožnje, zimi posipavanje soli, ručnu gotovo uvijk potegnem, na ravnome 1/2 na brijegu max.Sa prijašnim novim autima nisam uspio toiko km napraviti sa tvorničkim kočnicama.  :a014:

Offline mi5

• život je samo jedan...
  • Global Moderator
  • Forumaš sa iskustvom
  • japansko crvena Dacia Sandero 1.4 Laureate+
« Reply #67 on: March 05, 2016, 09:44:28 PM »
u broju km sam kao i ti anđelko ali po godina mladji a isto jos nemam potrebe za promjenom. vidjet cu sto kazu na iducem servisu kojeg stalno odgadjam ali moram ovaj mjesec svakako odraditi...

Offline DarioGTI

• Global Moderator
  • Forumaš sa iskustvom
  • '00 BMW E46 320Ci
« Reply #68 on: March 05, 2016, 10:43:25 PM »
@vlado44 - nešto mi pade na pamet, nakon vožnje, probaj stati bez uporabe kočnice, ono minimalno je ok tek tolko da se zaustaviš, pa dotakni doboše, lijevi i naravno desni. Probaj uvidjeti da li ima značajnije razlike u temperaturama samih doboša. Ako jedan od njih stalno lagano koči, to će se jasno osjetit po razlici u temperaturi naspram doboša koji zdravo radi.

PS - mislim da doboše zapravo nitko ne bi trebao dirati do 200.000km. Eventualno ispuhati prilikom velikog servisa, i to je to.
Nekada:
A tu su još:

Offline vlado44

• Dacia test vozac
  • **
  • Sandero 1.6 Laureate
    • 2CV blog
« Reply #69 on: March 06, 2016, 11:57:19 AM »
 :too:  Hvala na savjetima, svaki dobro dođe pa i ovaj o razlici u temp. što mi je inače poznata stvar sa mog Oldtimera Spačeka. Kod njega se ručno štelaju kočnice pa se na ovaj način (provjerom temperature) dobije dojam o tome koliko je koja strana "otvorena" i da li lagano koči u vožnji. Jučer sam se vozio dosta, opet je vlaga kod nas, ali je sve bilo ok.... i kod kretanja i kasnije u vožnji. Inače ne vozim agresivno tako da mi prednje pakne traju kolko i auto  :luxhello:  možda bi ipak trebao početi kočiti  :a049:
  Za sada ću nastojati samo prilikom zaustavljanja u garažu zadnjih par metara sa ručnom pokušati osušiti pakne koliko je to moguće očito je tu problem.
Ajmo dalje za iste pare !

:60:

Offline konjikrava

• Dacia test vozac
  • **
« Reply #70 on: October 02, 2016, 09:28:26 AM »
dakle, logan mcv, 1.5 90ks
trenutno na 51000, auto ima skoro 2 godine...
prvi servis na 20000 (ovlašteni RBauto rijeka) i rečeno mi je da su mi pločice potrošene i zamijenili ih
drugi servis na 40000 (isto RBauto) nitko nije niš komentirao za kočnice
jučer gledam prednje pločice kad ono na 2-3mm mesa... znači zrelo za zamjenu...
neću ići u RBauto nego sam razmišljao otići u neki servis iz Q-service mreže, ali imam pitanje:
ulje i filter ulja namjeravam mjenjat sam (mjenjam ga svakih 10-12tkm) i za to ne gubim garanciju koliko sam upoznat
da li u slučaju da idem mjenjat sam i pločice gubim garanciju na vozilo ili neš slično?
općenito, da li ja toliko brzo vozim da se te pločice tako brzo troše ili je to samo loš materijal?

frend sa novim renault megan karavan (2015), iste specifikacije ko moja dacia imao isti slucaj, na 20000 u servisu mu mjenjali pakne jer su bile potrosene, a on pak nikako ne vozi brzo ko ja....
Dacia Logan MCV 2014

Offline Andjelko

• Moderator
  • Forumaš sa iskustvom
  • Dacia Sandero Stepway eco- g lpg
« Reply #71 on: October 02, 2016, 01:11:05 PM »
Koji su propisani intervali servisa za tvoj auto, godina i km? Kolioko si dobio garanciju na vozilo?
Jesi li vidio razliku starih i novih pločica kod zamjene?Imati novo vozilo i tražiti servis u X servisu mi je neobično.Imaš pravo u ovlaštenom i prije redovnog sevisa zamjeniti samo ulje i filter i time si izbjegao da gubiš garanciju.Moguće da je serija pakni nešto lošija ili stil vožnje je neobičan.Vozim sandero 80600 km još nisam trebao promjeniti pakne.Servisi u ovlaštenim radionama.

Offline konjikrava

• Dacia test vozac
  • **
« Reply #72 on: October 02, 2016, 10:55:22 PM »
nemam papire kod sebe sada ali bi trebalo biti ovako:
vozilo kupljeno u 11/2014
intervali svakih 20tkm
sada sam na 51tkm i mjenjat ću ulje sam (zadnje mjenjanje, ako se dobro sjećam je trebalo biti na 40tkm, moram račun provjeriti)
garanciju sam nadoplatio na 5god ili 100000km, inače je bila 3 god.
Nisam ni gledao niti sam pitao da mi pokažu, pitao sam samo koju marku pločica su stavili i rekli su tvorničke iz dacia/renault grupe. S obzirom na moja iskustva i iskustva drugih iz moje blizine totalno sam skeptičan sa tim ovlaštenim servisima i sad mi je krivo da sam uopće nadoplaćivao za 5god garancije.
Neznam kakva iskustva imaju drugi koji voze Logan MCV, da li im se brzo troše pločice ili ne....
ovi iz Q-servisa isto su ovlašteni za servisiranje tako da ne gubiš garanciju
Dacia Logan MCV 2014

Offline ropee

• Forumaš sa iskustvom
  • BMW 318d :D
« Reply #73 on: October 03, 2016, 10:48:24 AM »
Radi izmjene disk pločica u vlastitoj režiji ne gubiš garanciju, naravno ne treba prijavljivat u servisu da si disk pločice sam mijenjao.
Serviser prilikom pregleda auta utvrđuje stanje i ako su disk pločice dobre - ne dira ih.
Redovni servis je dobro odraditi unutar servisne mreže, što zbog garancije a što zbog danas-sutra prodaje.

Offline konjikrava

• Dacia test vozac
  • **
« Reply #74 on: October 03, 2016, 04:55:13 PM »
redovni servis cu i dalje radit unutar servisne mreže, to svakako,
al ulje mjenjam svakih 10-12tkm (znači svaki drugi put mjenjam sam)
a i sad cu plocice promijenit sam pa da bas vidim koliko ce trajat onda....
Dacia Logan MCV 2014