Author Topic: Radio stanica u automobilima - cb-jka  (Read 5767 times)

Offline DzoniLoganDci

• Dacia profi vozac
  • Vozi da zivis, zivi da vozis!!!!
Radio stanica u automobilima - cb-jka
« on: January 31, 2012, 01:06:46 PM »
Pozdrav ekipa. hihi, opet. hihi. niko nemoze doc do rijeci od mene. hehe
Ovako, nedavno se vozim prema bugarskoj i tako razmisljam, prisjecam se rijeci kolege kamondzije koji mi je bacio bubu u uvce da stavim kamionsku radio stanicu u auto, buduci da cu poceti u njemu i spavati (vec spavam), ali ono doslovno hehe.. druga kuca...
naime, on je freak za radio amaterstvo, i kuci, ali i u kamionu, nema sta nema , brdo raznih uredjaja, mega antena, prijenika i slicno, i tako smo pricali, i kao sto rekoh natukne on emni da stavim cb.jku u kola...
puno puta su mi kamindzije spasili dzep blicajuci od radara i slicno, ali i ja njima..
kolega je non stop u kamionu i saltaju se preko cb-ja i kaze posto ja volim da brbljam, da si stavim to cudo u autic i eto zanimacije, uvjek cu znati di sta se nalazi, ko sa cijom zenom spava, di ima dobro da se jede i pije, a po povoljnim cjenama.... i tako mnogo korisnih informacija...
nova cb-jka dodje oko 400 kn, i ne treba mi dozvola, valjda do 10 w, nisam jos detaljno sa njjim o tome razgovarao, ali evo da i to podjelim savama.. sta vi o tome mislite, vasa stajalista i slicno :))))))))
pozdrav
dzonika
Never ride faster, than you guardian angel can fly.

Dacia Logan 1,5 dci , 2006 god. 150.000 km, nesto opremice, bez klime... Auto opravdao po udobnosti, kvaliteti, i cijeni. Test u jednom smjeru 1600 km bez prekida, potrosnja 4,5 lit crnog zlata :)))))) Odlicno

Offline Vanja

• Predsjednik kluba
  • Forumaš sa iskustvom
  • Duster 2 Prestige 4x2 110
    • www.DaciaKlub.hr
Odg: Radio stanica u automobilima - cb-jka
« Reply #1 on: January 31, 2012, 05:30:53 PM »
Iskreno,nemam nikakvih iskustava s tim,ali i sam si rekao da putuješ puno,skoro kao kamiondžija,pa onda i sam znaš koliko bi ti to korisno bilo.

A za 400 kn,da li je to novi uređaj ili polovni ?

Offline DzoniLoganDci

• Dacia profi vozac
« Reply #2 on: January 31, 2012, 05:33:25 PM »
novi novi :) pa putujem skoro svaki vikend kad otopli - ruta nije ispod 200 km.... ostaje mi da se docepam para i probam, nemam sta izgubit.. mogu je uvjek prodat

Dacia Logan 1,5 dci , 2006 god. 150.000 km, nesto opremice, bez klime... Auto opravdao po udobnosti, kvaliteti, i cijeni. Test u jednom smjeru 1600 km bez prekida, potrosnja 4,5 lit crnog zlata :)))))) Odlicno

Offline DzoniLoganDci

• Dacia profi vozac
« Reply #3 on: January 31, 2012, 05:35:42 PM »
a mozda uzmem od kolge da vidim kako to funkcionira i kakve su mogucnosti- jos bolja opcija :)

Offline Vanja

• Predsjednik kluba
  • Forumaš sa iskustvom
  • Duster 2 Prestige 4x2 110
    • www.DaciaKlub.hr
« Reply #4 on: January 31, 2012, 05:40:40 PM »
Uvijek idi putem manjeg otpora,u ovom slučaju,manjih troškova  :hihi:

Offline Andjelko

• Moderator
  • Forumaš sa iskustvom
  • Dacia Sandero Laureate 1.4+LPG
« Reply #5 on: January 31, 2012, 06:12:36 PM »
Ako misliš postavljati CB stanicu najbitnija stvar je kvalitetna antena i koaksijalac.Auto antene za CB stanice poprilično su velike i nije ih preporučljivo stavljati na automobilski krov jer je lim tanak te se stvara sila koja  kod vožnje  deformira lim.Dobro je staviti magnetnu antenu sa što većim magnetom da se čvršće drži.Ja sam davno na stojki imao Cb stanicu i antenu sam montirao na paket treger.Ako je antena slabe mehaničke kvalitete pri većim brzinama savija se toliko da bitno utječe na prijem signala.Domet ovisi isključivo o terenu i podešenosti antene i stanice koji se radi sa swr-power metrom. Dok je policija koristila analogne stanice i opremu taj dio sam radio na svakom vozilu. Do danas imam s kolegom više od 1000 montaža radio-opreme i mobitela u vozila, osobna, kamione, autobuse, vojna i vatrogasna vozila.Sigurno znadeš da kamioni i autobusi imaju 24 v napajanje a stanice rade na 12 v.Ja sam koristio pretvaraće sa 24 na 12 v.Ako sam se spajao na jedan akumulator imali sam problem kad stanica ili telefon ostanu uključeni da se toliko isprazni da se vozilo ne može upaliti.

Offline DzoniLoganDci

• Dacia profi vozac
« Reply #6 on: January 31, 2012, 06:18:28 PM »
Andjelko hvala ti na savjetu, pa ovako meni nije problem da stavim antenu, buduci da ce to ici na golf 3 karavan.. kolega u italiji ima krovne nosace koje cu dobiti bespla, pa ce mi oni ujedno sluziti kao noac za antenu po cjeloj duzini krova, i nema nikakve mogucnosti da ih nesto savije, osim ako ja to ne uradim...kad budem odlucio na taj korak svakako cu se javiti, pa cemo to vec kombinirati :))))) samo da ovo sunce izadje i da mi se malo razbudi posao, nemrem vise bit za kompom cijei dan.... ...... koma.. ja cu napraviti sklopku, tj vec imam novu, samo je moram staviti, prekid struje, kao kamioni sto imaju, samo upola manja, i nema sanse da nesto izvuce struju... :)