Author Topic: Auto kamere  (Read 36442 times)

Offline Highlander

• Forumaš sa iskustvom
  • Dacia Duster 1.6 16V 4x4 Laureate
Odg: Auto kamere
« Reply #15 on: November 08, 2015, 02:12:03 PM »
Dugo sam tražio po internetu, i na kraju, po svim utiscima, snimcima, iskustvima i preporukama odlučio sam se za češki proizvod (ima nas više koji preferiramo češke "proizvode" :hihi: :whistling: :zloca: Ko je zlo pomislio ? Ja sam mislio na neprežaljenog bivšeg golmana FC Chelsea - Petera Čeha  :place:) - "made in china". Naručio sam, čekao 20-tak dana, i za 180,00 € preuzeo TrueCam A7, kameru za auto. Tehničke karakteristike možete vidjeti na  :

http://www.truecam.com/truecam-car-cameras/truecam-a7/

Ja sam dobio u kutiji :

Znam da sam dao gomilu novca za nešto što se čini kao igračka, ali ... recimo da sam imao svoje razloge.
Kamera me je "izdala" u ključnom momentu juče, klip je loš, ne mogu ga skratiti i staviti na YT, ali slikao sam ekran u momentima koje sam uspio izdvojiti. Može se primjetiti da sam išao manje od 30 km/h (oznaka brzine na ekranu preko GPS modula kamere kasni za par sekundi), a on je išao barem dva puta toliko. Možete vidjeti :

Vjerujte mi da se na snimku koji "zaštopava" sve ovo čini daleko, daleko opasnije nego ova strip forma, ali po tajmeru i brzinomjeru možete zaključiti kojom brzinom se ovo odvijalo.

Mislite li i dalje da je 180,00 € previše za auto kameru ?

Offline Highlander

• Forumaš sa iskustvom
« Reply #16 on: November 08, 2015, 02:20:16 PM »
Već sam se dogovorio, vraćam je u ponedjeljak na reklamaciju. Jako sam razočaran, ali se i nadam da će je uspjeti popraviti ili mi dati drugu istu. Moram nabaviti CPL i UV filter za nju. CPL filter je polarizator i u velikoj mjeri pojačava boje i smanjuje odsjaj od šoferšajbnu iz unutrašnjosti auta. Ali to moram zamoliti jednog kolegu da mi nabavi, jer se filteri izgleda mogu nabaviti samo u Češkoj. Pay pall ne radi u Crnoj Gori, u Češkoj nikada nisam bio, Peter Čeh mi ne odgovara na molbu, tako da mi preostaje samo taj kolega sa DKH, da ako mi bude vjerovao da ću mu poslati tih 30-tak eura.
Naravno, sve ovo pod uslovom da mi vrate moju ili pošalju istu takvu TrueCam A7...

Offline Smiley

• Forumaš sa iskustvom
  • Dacia Duster 1.5 dci Blue 4x4 (2018)
« Reply #17 on: November 09, 2015, 07:39:59 PM »
Highlander, zao mi je zbog problema sa kamerom. Specifikacije izgledaju jako dobro i nadam se da se ne radi o nekim ozbiljnim stvarima. :dobroje:

I da se razumijemo, dopusteno ti je da hvalis Ceske "proizvode", ali nikako da zalis zbog Petera Ceha koji je otisao sa gola Chelsea! Sada je tu onaj Bosanac, samo jos treba poraditi na odbrani koja je suplja kao Svicarski sir. :rtfm:

Dacia Duster Prestige 1.5 dCi Blue 4x4, 2018 (11.2018 - ...)
Dacia Duster Laureate 1.5 dCi, 4x4, 2015 (2.2015 – 11.2018)
Dacia Sandero Stepway 1.6, 2011 (10.2011 – 2.2015)

Offline Highlander

• Forumaš sa iskustvom
« Reply #18 on: November 14, 2015, 07:53:16 PM »
Danas sam pošao do Podgorice, vratio kameru u prodavnicu zbog reklamacije.  :badmood:
Prodavač mi je rekao da ih šalju u Srbiju na popravak i da će se to otegnuti na maksimum mjesec dana, a onda će mi ponuditi ili povrat novca, ili nešto drugo u toj ili približnoj vrijednosti ili istu takvu drugu kameru. Rekao sam mu da nisam kupio kameru da bih se igrao ili što ne znam što bih sa novcem, već zato što mi je potrebna. Mislim da je kamera odlična, samo da nadjem podešavanje da snimak ne bude "zaštopavan" na svake dvije sekunde, nego da "teče" vidio sam na youtube da i te kako može i da su snimci fenomenalni. I da konačno dobijem za svoj novac ispravan uredjaj ...
E, jesam baksuz za nevjerovati.
 :d018: :banghead: :ranting: :1icon_nixweissA:

Offline Smiley

• Forumaš sa iskustvom
« Reply #19 on: November 14, 2015, 09:53:38 PM »
Highlander, ne znam kako izgleda to stopanje snimka i ne bih da ti dodajem soli na ranu, ali probaj pustiti snimke na nekom drugom plejeru od onog koji si koristio... to mi je palo na pamet jer sam pustao neke klipove snimljene mobitelom - bilo je razlike izmedju pustanja klipova na VLC plejeru i Media Player Classic-u... isto tako, neki problematicni snimci postaju tecni nakon sto ih obradim u programu Corel Video Studio koji koristim za obradu videa (uglavnom kada snimam juniora na njegovim takmicenjima i rodjendanima)...

nadam se da ce kamera ubrzo biti vracena i donijeti nam neke nove i zanimljive snimke... ja sam svoju dodatno testirao proteklih dana i napravio dosta snimaka kojima sam generalno zadovoljan... :dobroje:

:a055:

Offline logan

• fosil
  • Global Moderator
  • Forumaš sa iskustvom
  • Logan 1,6 Laureate 2005.
« Reply #20 on: November 16, 2015, 06:53:38 AM »
Zanimljiva kamera. Nekolicina ljudi iz Renault kluba koji imaju kamere su me bili zainteresirali za tako što i jednom sam zamalo kupio i ja kameru za nekih 20-tak $. Na kraju sam zaključio da će to bit gadget zanimljiv nekoliko dana i nakon toga zaboravljen pa sam odustao. Nisam previše gledao tehničke specifikacije. Ova stvarno ima jako dobre karakteristike a i cijena ne govori da se radi o jeftinoj igrački. Zato je je još čudnije da se dogodi da ne radi dobro?!
Nadam se da ćeš uspješno riješit problem. Ako kako mogu bit od koristi jer sam ti ja najbliži iz HR kaži ...
www.renault-klub.hr
www.du-moto.com

Offline Highlander

• Forumaš sa iskustvom
« Reply #21 on: November 16, 2015, 08:21:45 AM »
Hvala, kolega !
 :a025: :a055: :prijatelji:

Offline Highlander

• Forumaš sa iskustvom
« Reply #22 on: December 18, 2015, 06:10:34 PM »
Evo, kako izgleda originalan klip od prije par postova.

https://www.youtube.com/watch?v=AGG9KWHz8l8&feature=youtu.be

P.S. Ne znam da postavim youtube sadrzaj u ekranu, samo ovako.

Offline Andjelko

• Moderator
  • Forumaš sa iskustvom
  • Dacia Sandero Stepway eco- g lpg
« Reply #23 on: December 18, 2015, 08:42:16 PM »
 :aufsmaul_2:  :aufsmaul_2: koji kreten u WW pa taj nije pri sebi treba, ga za primjer ostalima   :gun:  :gun: 

Offline Vanja

• Predsjednik kluba
  • Forumaš sa iskustvom
  • Duster 2 Prestige 4x2 110
    • www.DaciaKlub.hr
« Reply #24 on: December 18, 2015, 08:49:41 PM »
boktemazo kakav je to kamikaza naletio  :bonk: Di je nastavak videa, da vidimo kaj je bilo poslije  :40:

Offline Andjelko

• Moderator
  • Forumaš sa iskustvom
  • Dacia Sandero Stepway eco- g lpg
« Reply #25 on: December 18, 2015, 09:00:27 PM »
možda   :gun:  :gun:  :d018:  :aufsmaul_2:  :banghead:  :cekicem:  :badmood:

Offline ropee

• Forumaš sa iskustvom
  • BMW 318d :D
« Reply #26 on: December 18, 2015, 09:05:36 PM »
Uh, je li te zakačio? kreten krati unutrašnji zavoj  :doh1:

Offline Highlander

• Forumaš sa iskustvom
« Reply #27 on: December 18, 2015, 09:17:50 PM »
Moj drug vozac je odgledao snimak 20-tak puta i rekao je nesto u smislu :
- Hebo te, sto vise puta ovo odgledam, sve mi je manje jasno kako si izbjegao sudar. Kako je moguce da se niste ni dotakli ?

Vozio je covjek od oko 40-tak godina. Do njega sjedi, pretpostavljam otac, od 60+, pijani kao guzice u 9:20 a.m.
Sreca pa nisam snimao zvuk, zena je vristala, mali se prepao poprilicno, a ova dvojica staju pored mene, spustaju prozor i matori kaze :
- Bogomi dobro pretekosmo i mi i vi .
- Bogomi, drzi se ti desne strane, pa necemo pretakati ni vi ni mi, nego cemo se mimoici bez problema.
- E, ali si i ti isao dosta brzo.
Pokazao sam im na kameru :
- E, vidis, snimljeno je sve sa brzinom kojom sam isao i vjeruj ti meni krivica bi bila 100% vasa, a vi pricajte sta god hocete.
Samo su prekinuli razgovor i produzili dalje.
« Last Edit: December 19, 2015, 08:39:07 AM by Highlander »

Offline Smiley

• Forumaš sa iskustvom
« Reply #28 on: December 18, 2015, 09:27:45 PM »
Kako se završila prica sa servisom kamere? Izvinjavam se ako sam propustio tu informaciju.  :prijatelji:

Offline Highlander

• Forumaš sa iskustvom
« Reply #29 on: December 18, 2015, 10:41:46 PM »
Nisi propustio nista Smiley. Ne znam odakle da pocnem. Nije to prica, to je epska narodna pjesma, u desetercu, sa guslama u pozadini kao "light-motive"-om ...
Dakle, kamera je od pocetka pravila probleme, gasila se u toku voznje, na kompjuteru se ponekada "vidjela", ponekada - ne, nisam mogao prevazici katastrofalno zastopavanje snimaka, bez obzira na odabranu rezoluciju i ostale stavke ... ?!?!?!?!?!?!
Ponesem je u PG gdje sam je i kupio, objasnim prodavcu, mislim da je u pitanju ili car-charger ili baterija ili oboje. Zove on nakon 10-tak dana i daje mi broj njihovog servisa u Bijelom Polju, da nazovem Veselina ili Sandru. Javlja se Sandra, Veselinu se poradja zena, pa nije na poslu, ali ona zna da je kamera OK, oni su je punili u servisu i kamera je 100 % ispravna - oni ne vide nista neispravno.
- Punili ste je u servisu ?
- Da.
- Na punjac iz uticnice sa 220 V mreznog napona ?
- Da.
- A, odakle vam taj punjac, kad uz nju dobijete samo car-charger i USB za povezivanje sa kompjuterom preko kojega se moze i napuniti ?
- Ne znam. Najbolje da vas Veselin nazove kad dodje.
- U redu .
Nakon pet dana zove i Veselin (Bice da se gospodja u medjuvremenu porodila!).
- Sa kamerom je sve u redu, puni se normalno.
- Na mrezni punjac od 220 V ?
- Da.
- Vidi gospodine, to nije punjac iz kamere, ja u autu nemam uticnicu sa 220 V ! Jeste li je spajali na kompjuter ?
- Da (krajnje nesigurno, laze). Znate sta, mi cemo vam poslati kameru, pa vi fotografisite sta ne valja i vratite nam je nazad, pa cemo vidjeti sta cemo.
Drug mi radi u jednoj firmi u PG na reklamacijama proizvoda bijele tehnike, posaljem mu kameru, i dogovorim se da je on testira, pa da im j.... mater na zakonskom nivou sa sve trznom inspekcijom i ostalim hororima.
Zove me on nakon par dana i smije se.
- Sta ti hoces od ove kamere ? Ovo je odlicna kamera !
- Daj ne zahebavaj me, kako odlicna ? Neispravna je, a shupci su je povukli iz ponude na sajtu, sad sam siguran da ne valja.
Dosao je to popodne kod mene kuci da mi pokaze.
Kameri je neispravan car-charger sto oni nece priznati u garanciji i sto je najboolje neispravan je i USB kabl od 20 cm koji kosta 1,50 eura !!! Dao mi je drugi USB i kamera se puni i radi kako treba. A, za zastopavanje je kriv moj laptop iz 2007. godine i kompjuter sa posla koji je jos i stariji, jer nisu mogli hardverski ispratiti zahtjeve kamere ! Na mom novom laptopu kamera radi savrseno.

Sada razmisljam da u stropu pored svijetla za kabinu ugradim USB prikljucak, da imam napajanje za kameru na 20-tak cm, da ne provlacim kabl do uticnice na duzini od 2,5 m.
Poslije iskustva sa kamerom, razvoj shizofrenih procesa u mom mozgu je neizbjezan. :bonk: :bonk: :bonk: