Nisi propustio nista Smiley. Ne znam odakle da pocnem. Nije to prica, to je epska narodna pjesma, u desetercu, sa guslama u pozadini kao "light-motive"-om ...
Dakle, kamera je od pocetka pravila probleme, gasila se u toku voznje, na kompjuteru se ponekada "vidjela", ponekada - ne, nisam mogao prevazici katastrofalno zastopavanje snimaka, bez obzira na odabranu rezoluciju i ostale stavke ... ?!?!?!?!?!?!
Ponesem je u PG gdje sam je i kupio, objasnim prodavcu, mislim da je u pitanju ili car-charger ili baterija ili oboje. Zove on nakon 10-tak dana i daje mi broj njihovog servisa u Bijelom Polju, da nazovem Veselina ili Sandru. Javlja se Sandra, Veselinu se poradja zena, pa nije na poslu, ali ona zna da je kamera OK, oni su je punili u servisu i kamera je 100 % ispravna - oni ne vide nista neispravno.
- Punili ste je u servisu ?
- Da.
- Na punjac iz uticnice sa 220 V mreznog napona ?
- Da.
- A, odakle vam taj punjac, kad uz nju dobijete samo car-charger i USB za povezivanje sa kompjuterom preko kojega se moze i napuniti ?
- Ne znam. Najbolje da vas Veselin nazove kad dodje.
- U redu .
Nakon pet dana zove i Veselin (Bice da se gospodja u medjuvremenu porodila!).
- Sa kamerom je sve u redu, puni se normalno.
- Na mrezni punjac od 220 V ?
- Da.
- Vidi gospodine, to nije punjac iz kamere, ja u autu nemam uticnicu sa 220 V ! Jeste li je spajali na kompjuter ?
- Da (krajnje nesigurno, laze). Znate sta, mi cemo vam poslati kameru, pa vi fotografisite sta ne valja i vratite nam je nazad, pa cemo vidjeti sta cemo.
Drug mi radi u jednoj firmi u PG na reklamacijama proizvoda bijele tehnike, posaljem mu kameru, i dogovorim se da je on testira, pa da im j.... mater na zakonskom nivou sa sve trznom inspekcijom i ostalim hororima.
Zove me on nakon par dana i smije se.
- Sta ti hoces od ove kamere ? Ovo je odlicna kamera !
- Daj ne zahebavaj me, kako odlicna ? Neispravna je, a shupci su je povukli iz ponude na sajtu, sad sam siguran da ne valja.
Dosao je to popodne kod mene kuci da mi pokaze.
Kameri je neispravan car-charger sto oni nece priznati u garanciji i sto je najboolje
neispravan je i USB kabl od 20 cm koji kosta 1,50 eura !!! Dao mi je drugi USB i kamera se puni i radi kako treba. A, za zastopavanje je kriv moj laptop iz 2007. godine i kompjuter sa posla koji je jos i stariji, jer nisu mogli hardverski ispratiti zahtjeve kamere ! Na mom novom laptopu kamera radi savrseno.
Sada razmisljam da u stropu pored svijetla za kabinu ugradim USB prikljucak, da imam napajanje za kameru na 20-tak cm, da ne provlacim kabl do uticnice na duzini od 2,5 m.
Poslije iskustva sa kamerom, razvoj shizofrenih procesa u mom mozgu je neizbjezan.