... Meni se cini u mom slucaju da je snop prekratak i ne vidim nis bolje nego sa kratkim svjetlima...
Upravo tako. I na Dusteru i na Agili sam tražio fabrički ugrađene maglenke i ne vidim nikakvu prednost, čak šta više, jedva da bacaju malo bočnog svijetla, koje mi uopšte nije potrebno. Zaboravim se pozabaviti tom temom kad imam vremena, ne znam koja je sijalica u maglenkama, ali da je preslaba - to garantujem.
Mislim da maglenke (maglo-farovi) imaju funkciju poboljšanja vidljivosti za vrijeme magle, zato i jesu POZICIONIRANE ISPOD GLAVNIH FAROVA, tamo gdje je magla rijeđa. Maglenke postavljene u nivou ili iznad farova nemaju nikakvu svrhu. Naravno da upaljene maglenke poboljšavaju vidljivost drugim vozilima, ali stijene ili stabla na cesti nemaju nikakve svjetlosne uređaje da upozore na svoje prisustvo. Ja za tu svrhu "izbacim" na krov žuto rotaciono svijetlo (koje je, mislim, zabranjeno za auta bez posebne dozvole, ali ima ga po prodavnicama u slobodnoj prodaji.

).
PRAVE maglenke su bile one prije više od 20 godina, okrugle, s natpisom Hella, ali gdje takve danas naći ? A, i da ih postaviš na današnja auta, izgledale bi kao si.. na piletu !