Da sad ja napisem onako kako sam ja shvatio cijelu pricu diferencijala... :)
Dakle, diferencijal je sastavni dio mjenjača tj prijenosa, a on dijeli prijenos lijeve i desne poluosovine. Kod otvorenog diff-a djeli je po principu linije manjeg otpora - dakle vise se vrti kotac na kojem je manji otpor. To ste mogli primjetiti na ledu i snijegu, kada zelite krenuti, pa auto malo povuce u jednu stranu, e upravo se to dogadja zbog otvorenog diff-a.
Auti sa integralnim 4x4 pogonom, kao recimo Duster 4x4 ( u biti X-Trail), ima blokadu diferencijala kada ubaci u mod LOCK4WD, te se tada svi kotaci vrte jednako, i nece niti jedan proklizati, sto je glavni adut na terenskoj voznji. Starije Dacie tipa 1300 i slicne, 4x4 modeli imaju zatvoreni diff, te nemaju mogucnost odabira prijenosa, te je prijenos stalni 4x4, sto dovodi do vece (nepotrebne) potrosnje i vise trosenja djelova (kardan, diff, poluosovine, zglobovi...).
Kod RWD automobila, postoji opcija "zavarivanja" diffa, odnosno lijeva i desna strana se zavare, te auto tada ima jednak prijenos na lijevu i desnu poluosovinu. To je ajmo reci najjeftinija i najjednostavnija varijanta zatvorenog diffa. Takodjer postoje pravi zatvoreni diff-ovi poznatiji kao "Limited slip differential", a radi se o tome da je to zatvoreni diff sa odredenim postotkom otvorenosti (to sad neznam pojasnit ali u glavi imam slozeno :big: ).
Takodjer, kao sto matijask rece, nevrijedi ni špera ako si u blatu zapeo za 22icama i ljetnim gumama, dakle ako zelite na offroad - onda se tome i prilagodite odnosno prilagodite svoj auto. Ja osobno još nisam imao priliku voziti offroadera po nekom terenu iako mi je to velika zelja.
Ako sam u bilo cemu pogrjesio, slobodno me ispravite

PS: evo i jedan video
HOW A DIFFERENTIAL WORKS !!