Author Topic: Diferencijal: otvoreni, zatvoreni i sve oko njega...  (Read 9608 times)

Offline mi5

• život je samo jedan...
  • Global Moderator
  • Forumaš sa iskustvom
  • japansko crvena Dacia Sandero 1.4 Laureate+

Offline matijask

• Dacia test vozac
  • **
  • Dacia Duster Laureate 1.6, 4x2, 2010g
Re: Diferencijal: otvoreni, zatvoreni i sve oko njega...
« Reply #1 on: February 13, 2011, 11:07:07 PM »
Evo da se uključim u temu, da podijelim moje off road iskustvo.
 Defender: Naime on ima blokadu središnjg diferencijala (čitaj: kada upadneš u blato vrte se po jedan prednji i stražnji kotač, i to oni koji imaju najmanji otpr kortrljanju). Kada sam upao u blato i to ne veliko zaglavio sam, patrol koji je bio na suhom vuče me van.
 Par mjeseci kasnije: G-klasa:
vozio sam po mojoj procjeni težem terenu, G-klasa prolazi bez ikakvih problema- Ona ima blokadu i prednjeg i zadnjeg diferencijala (svi kotači se vrte) pa mu blato ne predstavlja veliki problem ako ima adekvatne gume. Najbolji terenac kojeg sam vozio!
:a025: 

Live to ride- Ride to live

Offline mi5

• život je samo jedan...
  • Global Moderator
  • Forumaš sa iskustvom
« Reply #2 on: February 13, 2011, 11:12:34 PM »
to se trazi kolega!  :a025: hvala na podjeli znanja i iskustva sa nama ostalima! moj ljubimac nece biti terenac ali mi je svejedno drago nauciti nesto novo  :prijatelji:
svi ostali sa dusterima i off-road iskustvima su i vise nego dobrodosli na ovoj temi da nam koju korisnu napisu  :oklaski:

Offline DarioGTI

• Global Moderator
  • Forumaš sa iskustvom
  • '00 BMW E46 320Ci
« Reply #3 on: February 13, 2011, 11:18:54 PM »
Da sad ja napisem onako kako sam ja shvatio cijelu pricu diferencijala... :)

Dakle, diferencijal je sastavni dio mjenjača tj prijenosa, a on dijeli prijenos lijeve i desne poluosovine. Kod otvorenog diff-a djeli je po principu linije manjeg otpora - dakle vise se vrti kotac na kojem je manji otpor. To ste mogli primjetiti na ledu i snijegu, kada zelite krenuti, pa auto malo povuce u jednu stranu, e upravo se to dogadja zbog otvorenog diff-a.

Auti sa integralnim 4x4 pogonom, kao recimo Duster 4x4 ( u biti X-Trail), ima blokadu diferencijala kada ubaci u mod LOCK4WD, te se tada svi kotaci vrte jednako, i nece niti jedan proklizati, sto je glavni adut na terenskoj voznji. Starije Dacie tipa 1300 i slicne, 4x4 modeli imaju zatvoreni diff, te nemaju mogucnost odabira prijenosa, te je prijenos stalni 4x4, sto dovodi do vece (nepotrebne) potrosnje i vise trosenja djelova (kardan, diff, poluosovine, zglobovi...).

Kod RWD automobila, postoji opcija "zavarivanja" diffa, odnosno lijeva i desna strana se zavare, te auto tada ima jednak prijenos na lijevu i desnu poluosovinu. To je ajmo reci najjeftinija i najjednostavnija varijanta zatvorenog diffa. Takodjer postoje pravi zatvoreni diff-ovi poznatiji kao "Limited slip differential", a radi se o tome da je to zatvoreni diff sa odredenim postotkom otvorenosti (to sad neznam pojasnit ali u glavi imam slozeno  :big: ).

Takodjer, kao sto matijask rece, nevrijedi ni špera ako si u blatu zapeo za 22icama i ljetnim gumama, dakle ako zelite na offroad - onda se tome i prilagodite odnosno prilagodite svoj auto. Ja osobno još nisam imao priliku voziti offroadera po nekom terenu iako mi je to velika zelja.

Ako sam u bilo cemu pogrjesio, slobodno me ispravite  :a025:

PS: evo i jedan video

HOW A DIFFERENTIAL WORKS !!

« Last Edit: February 13, 2011, 11:21:16 PM by DarioGTI »
Nekada:
'03 SupeRNova E7J LPG Europa - 219.200km (sold)
'07 Logan MCV K4M LPG Laureate A/C- 55 000km (sold)
'02 SupeRNova E7J LPG Europa - 114.150km (sold)
A tu su još:
'05 Logan K7M Laureate A/C - 220.000km and counting (HR)
'21 Sandero 1.0 ECO-G H4Dt LPG Comfort - 55.000km and counting (HR)

Offline matijask

• Dacia test vozac
  • **
  • Dacia Duster Laureate 1.6, 4x2, 2010g
« Reply #4 on: February 13, 2011, 11:39:05 PM »
Dusteru i vecini terenaca ce proklizivati po jedan kotac sa svake osovine (ako se nađe u blatu) i neće se vrtiti jednako  :-[ . Duster ima blokadu sredisnjeg diferencijala, i nece mu se svi kotaci vrtiti jednako (nešto slično kao defender). Auti poupt G-kalse  imaju blokadu prednjeg i zadnjeg dif. pa raspoređuju snagu 25% na svaki kotac

Dacia Duster 4x4

Da sad ja napisem onako kako sam ja shvatio cijelu pricu diferencijala... :)

Dakle, diferencijal je sastavni dio mjenjača tj prijenosa, a on dijeli prijenos lijeve i desne poluosovine. Kod otvorenog diff-a djeli je po principu linije manjeg otpora - dakle vise se vrti kotac na kojem je manji otpor. To ste mogli primjetiti na ledu i snijegu, kada zelite krenuti, pa auto malo povuce u jednu stranu, e upravo se to dogadja zbog otvorenog diff-a.

Auti sa integralnim 4x4 pogonom, kao recimo Duster 4x4 ( u biti X-Trail), ima blokadu diferencijala kada ubaci u mod LOCK4WD, te se tada svi kotaci vrte jednako, i nece niti jedan proklizati, sto je glavni adut na terenskoj voznji. Starije Dacie tipa 1300 i slicne, 4x4 modeli imaju zatvoreni diff, te nemaju mogucnost odabira prijenosa, te je prijenos stalni 4x4, sto dovodi do vece (nepotrebne) potrosnje i vise trosenja djelova (kardan, diff, poluosovine, zglobovi...).

Kod RWD automobila, postoji opcija "zavarivanja" diffa, odnosno lijeva i desna strana se zavare, te auto tada ima jednak prijenos na lijevu i desnu poluosovinu. To je ajmo reci najjeftinija i najjednostavnija varijanta zatvorenog diffa. Takodjer postoje pravi zatvoreni diff-ovi poznatiji kao "Limited slip differential", a radi se o tome da je to zatvoreni diff sa odredenim postotkom otvorenosti (to sad neznam pojasnit ali u glavi imam slozeno  :big: ).

Takodjer, kao sto matijask rece, nevrijedi ni špera ako si u blatu zapeo za 22icama i ljetnim gumama, dakle ako zelite na offroad - onda se tome i prilagodite odnosno prilagodite svoj auto. Ja osobno još nisam imao priliku voziti offroadera po nekom terenu iako mi je to velika zelja.

Ako sam u bilo cemu pogrjesio, slobodno me ispravite  :a025:

PS: evo i jedan video

HOW A DIFFERENTIAL WORKS !!

Live to ride- Ride to live

Offline Vanja

• Predsjednik kluba
  • Forumaš sa iskustvom
  • Duster 2 Prestige 4x2 110
    • www.DaciaKlub.hr
« Reply #5 on: February 14, 2011, 12:55:28 PM »
gledam ovaj video i vec sam pomislio da si to ti Matija zapeo :D

dečki hvala na objašnjenju što se tiče diferencijala,ta me tema uvijek buni kad je neko spomene u auto časopisima i emisijama

Offline robert mcv

• Dacia test vozac
  • **
  • Logan MCV Base 1.4MPi
« Reply #6 on: February 14, 2011, 05:50:56 PM »
nevjerujem da bi duster sam tak lako zapeo. da ima na sebi mal bolje gume sigurno bi izasao...

Offline strucnjak79

• Dacia test vozac
  • **
  • Renault Fluence 1.5 dci 105hp
    • http:/www.vicologija.com
« Reply #7 on: February 14, 2011, 06:57:55 PM »
Zasto da ne? Ovo je FWD, a na pijesku bi cak i AWD bez blokade diferencijala lako mogao dozivjeti isto, ako je pijesak rastresit i uz malu nepaznju.
The advantage of being intelligent is that you can also act to be stupid. Opposite it's much harder...

It it good to meet girl in a park, but it's better to park meat in a girl ...

Offline mi5

• život je samo jedan...
  • Global Moderator
  • Forumaš sa iskustvom
« Reply #8 on: February 14, 2011, 07:00:19 PM »
bi li situaciju izvukla neka deka ili nesto postavljeno ispred kotaca?
pitam samo teoretski, zlu ne trebalo...

Offline strucnjak79

• Dacia test vozac
  • **
« Reply #9 on: February 14, 2011, 07:08:12 PM »
Definitivno bi pomoglo. Samo deka pod jednim kotacem ne bi sprijecila
 drugi da proklize, jer bi on imao slabiji grip u tom slucaju.
The advantage of being intelligent is that you can also act to be stupid. Opposite it's much harder...

Offline rookie

• Dacia vozac
  • Dacia Duster 1.6 4x2 Ambiance
« Reply #10 on: February 14, 2011, 08:29:22 PM »
strucnjak79, znači bila bi greška raditi bilo što samo na jednom točku a drugi ostaviti bez iste potpore, a u svjetlu ove priče o diferencijalu na 4x2? Jesam li u pravu?

Mali dodatak: danas mi je drug ispričao kako je došao u poziciju da je golfom morao preći preko pješčane plaže nekih 50-tak metara. I prije nego je pokušao par iskusnih ljudi mu je reklo (i pomoglo) tako da su postavili nekakve daske duž čitave putanje kuda je morao ići. Preporuka je bila: ni ne probaj po pijesku!
« Last Edit: February 14, 2011, 08:32:05 PM by rookie »

Offline mi5

• život je samo jedan...
  • Global Moderator
  • Forumaš sa iskustvom
« Reply #11 on: February 14, 2011, 08:41:43 PM »
moje amatersko razmisljanje bi bilo da ako je ravan teren da se mogao samo jace zalatjeti i lagano pri niskim okretajima skoro pa bez gasa preletjeti taj pijesak...
naravno da je praksa drugo pa se ne bi zacudio ni da to podje po krivu i da jedino vitlo ili drugi terena nudi spas :bonk:

Offline Vanja

• Predsjednik kluba
  • Forumaš sa iskustvom
  • Duster 2 Prestige 4x2 110
    • www.DaciaKlub.hr
« Reply #12 on: February 14, 2011, 08:44:16 PM »
ček,koji je pogon na Dustreru u ovom videu?

men se čini da se i zadnji kotač okreće na mjestu

Offline DarioGTI

• Global Moderator
  • Forumaš sa iskustvom
  • '00 BMW E46 320Ci
« Reply #13 on: February 14, 2011, 08:45:35 PM »
Na gornjem videu, Duster ima 4x4 pogon, ali djeluje mi kao da je bio na AUTO modu, a ne na LOCK4WD  :a014: Moramo uzeti u obzir da je vrlo vjerojatno bio na ljetnim ili all-season gumama, koje nikako nisu za ovakav teren kao na videu!
Nekada:
'03 SupeRNova E7J LPG Europa - 219.200km (sold)
'07 Logan MCV K4M LPG Laureate A/C- 55 000km (sold)
'02 SupeRNova E7J LPG Europa - 114.150km (sold)
A tu su još:
'05 Logan K7M Laureate A/C - 220.000km and counting (HR)
'21 Sandero 1.0 ECO-G H4Dt LPG Comfort - 55.000km and counting (HR)

Offline strucnjak79

• Dacia test vozac
  • **
« Reply #14 on: February 14, 2011, 09:38:10 PM »
I kako se meni cini blato ili kolotrazi su bili preduboki za njega, pa je vjerojatno nasjeo podom. Samim tim puna tezina nije pritiskala tockove ...