U proteklom periodu od preuzimanja Dustera imao sam priliku testirati MediaNav na meni poznatim i nepoznatim putevima. Sva testiranja obavio sam uz opciju izracunavanja Eco na navigaciji. Prenosim svoja iskustva, posebno u dijelu koji se odnosi na prvi veci test prilikom nedavnog putovanja do Podstrane/Splita:
- Mape dobro pokrivaju sve vaznije i manje vazne (lokalne) ceste. Ucrtane su izmjene na pojedinim novim pravcima (npr. dionice A1 ceste u BiH prema granicnom prijelazu Bijaca).
Navigacija se dobro “snalazi” i brzo odgovara na sve unose, sto ukljucuje i promjene pravca od strane vozaca koje zahtijevaju naknadne nove izracune.
Nekoliko zapazanja u vezi sa testiranjem navigacije na pravcu Podstrana – Shopping centar City One Split (i natrag):
- Za razliku od iGo navigacije koju sam imao instaliranu na mobitelu, navigacija u vozilu mi je pokazala dva skretanja za City One prije petlje kojom se ulazi u Split. Prvo skretanje skracuje put do Centra uz izbjegavanje ulaska u Split. Istina, radi se o cesti na kojoj se trenutno izvode radovi. Nisam skrenuo na ovu cestu, pa je navigacija dobro uputila na slijedece skretanje, a potom i polukruzno okretanje na petlji i vracanje do ceste koja prolazi pored centra Plodine. Ovim putem sam se vratio iz Centra i navigacija je sve pokazala kako i treba.
Prilikom druge posjete Centru (da, zene i djeca su trazila jos jednu posjetu
) odlucio sam se poslusati navigaciju i isprobati cestu nakon prvog skretanja (oni koji poznaju ovaj kraj – radi se o cesti prije izlaska na dionicu kojom se krece gradski prijevoz). Navigacija nas je odvela kroz naselje iznad Centra i spustila na raskrsnicu gdje znaci upucuju na skretanje za Omis (lijevo) i Split (desno). Meni voznja uskim i krivudavim ulicama ovog naselja ne predstavlja problem (i moje naselje je slicno, kao i mnoga druga u Sarajevu), ali bi za nekoga ko ne poznaje ovaj kraj i takve puteve to moglo predstavljati poteskocu. U slicnim sitacijama je mozda bolje ne poslusati navigaciju i dovesti se do glavne ceste i pustiti da se izracuna neki novi (i jednostavniji) pravac kretanja.
Najbolji test za svaku navigaciju je voznja dobro poznatim putevima. Na primjer, ja sam iGo prvo testirao u Sarajevu. Navigaciju u Dusteru jos uvijek nisam dovoljno isprobao na lokalnim putevima. Ono sto sam primijetio kod iGo jesu stalni pokusaji da se vozilo sto je prije moguce dovede na glavnu cestu. To ne mora nuzno biti lose, ali nije uvijek pozeljno. Na primjer, prilikom odabra bilo koje lokacije do koje sam zelio ici od svoje kuce, iGo je neprestano pokusavao da me prvo spusti do glavne saobracajnice koja prolazi kroz grad. Pri tome, put koji je ponudjen mozda jeste najkraci da se stigne do glavne saobracajnice, ali ga svakako ne bih preporucio nekome ko ne poznaje taj kraj (uska, strma i prilicno nepregledna cesta). Naredni putevi na koje me je upucivao iGo (nakon sto bih “odbio” krenuti prvim pravcem) nisu bili mnogo bolji (osim sto su nesto siri). Tek nakon sto bih se “tvrdoglavo” drzao svog zamisljenog pravca navigacija je odustajala i nastavila me voditi putem koji bih definitivno odabrao kao preporuku.
Kao zakljucak. ponavljam misljenje da je (pored toga sto i pored ukljucene navigacije definitivno treba pazljivo pratiti sve oznake pored puta) nekada bolje poslusati instinkt i ne pratiti slijepo sve upute. Pratite znakove, razgledajte okolinu, odvezite se do glavne ceste, a svakako nemojte bjezati od toga da razgovarate sa ljubaznim lokalcem koji ce vam dati sve najbolje upute…