Nije Dacija ali nisam znao gde da postavim temu, pa molim admine da je prebace ak osmeta ovde...
Evo da vam najzad prestavim svoj projekat UMO....
Pocelo je sve pre par meseci kada sam od komsije dobio staru i pokvarenu kosilicu "Panonija" sa UMO-6 motorom. Motor je stajao godinama na kisi ispod nekog oraha. Kuciste kosilice je prilicno istrulilo a sam motor zaribao i potpuno izbledeo od sunca.
Posto smo nekada imali kosilicu sa ovim motorom pa mi je proradila nostalgija te sam se jako obradovao poklonu...iako je pokvarenom. Odmah sam se bacio na skidanje motora sa kuciste. Samo skidanje noza i motora sa kucista je zadalo velike probleme posto je sve bilo zardjalo , zavrtnjevi koji drze motor za kuciste kosilice a i navrtka koja drzi flansnu noza za kolenasto vratilo.... vise puta sam morao spricati raznim odvijacima, AT-uljem , naftom...dok to nije popustilo...
Na kraju je pametniji popustio i motor se nasao van kosilice... :)
Evo i par slika kako je to sve pocelo... krenulo se sa rasturanjem i grubim ciscenjem....

Cilindar je bio u velikom problemu...prepun riseva...ali me to nije obeshrabilo... idemo dalje..

Ploca sa paljenjem mi je malo ulila poverenje, pomislio sam... "dobro je, ovo ne izgleda toliko lose"

Ostalo je ono najgore, pregledati u kakvom je stanju kolenasto vratilo, tacnije njen igicasti lezaj i bolcna na velikoj pesnici... pa sam krenuo sa skidanjem cilindra i klipa.... Klip nije pokazivao tregove zaribavanja...dobar znak, znaci niejradilica kroz lezajeve "pala" na dole...

Posle otvaranja bloka i izbijanja kolenastog vratila doslo je do mog odusevljenja....leteci lezaj radilice bio je bez i malo lufta i bez tregova korozije, i sto je najvaznije klipnjaca i lezaj su originalni. Jos uvek na njoj IKL-ovi lezajevi... Izgleda da bivsi vlasnik nije stedeo ulje, pa je cepao ko zna, mozda 5-6-7 % ulja..ali to je i sacuvalo ovog lepotana..

Krenuo sam dalje na rasturanje poteznice za paljenje..

Prvo sto sam sredio bila je moja specijalnost...karburator
Karburator BING DRA-8A15.5 S204
Karburator je bio u jako losem stanju, nisam slikao pre rasklapanje i ciscenja...moje greska. :|
Karburator sam detaljno hemiski ocistio zatim ultra zvucno....usledilo je poliranjer tela, grla i difuzora, kao i glavnog leptira i leptiraq sauha.... Dizne ociscenje, ispolirane i premerene trnovima za kontrolu dizni..

Rezultat ovakve rabote na kraju izgleda ovako...

Nastavak sledi...