Author Topic: Disk plocice, diskovi, pakne - koliko vam traju, koje stavljate...  (Read 73611 times)

Offline Giovi

• Dacia vozac
  • Logan MCV 1.4 7sjedala
Odg: Disk plocice, diskovi, pakne - koliko vam traju, koje stavljate...
« Reply #45 on: January 14, 2015, 06:23:23 PM »
Auto mi je počeo cviliti povremeno u vožnji, mijenja se ovisno jel stisnem/pustim kočnicu, ali i dalje cvili, kako kad.
Nisam još mijenjao kočnice od kad sam ga kupio, našao sam da je kočiona tekućina mjenjana prije 43 000km i 4g., pa su valjda tada mijenjane i kočnice.
Uglavnom sumnjam na kočnice, samo ne znam je li cviljenje za vrijeme vožnje može biti od potrošenih pločica ili su se možda zapekla i kočiona klješta, pa zato stalno cvili. Sad se bojim voziti da ne oštetim diskove, ako je do toga.
Ako su to ti simptomi, koliko me pregled, čišćenje klješta, zamjena kočnica i tekućine (i možda diskova) može doći u servisu i ima li tko preporuku za nekog privatnog majstora u ZG (na pp)?

Offline ToMs

• Dacia test vozac
  • **
  • Logan 1.4 MPI Ambiance LPG, 2006. - prodan (;
« Reply #46 on: January 15, 2015, 03:40:59 PM »
Auto mi je počeo cviliti povremeno u vožnji, mijenja se ovisno jel stisnem/pustim kočnicu, ali i dalje cvili, kako kad.
Po ovome kaj je opisano, problem je u kočnicama.  :a025:
Najčešće zbog sljedeća dva razloga:
- Zapekla (zahrđala) su kočiona kliješta i ne vračaju se nakon otpuštanja kočnice. Zbog toga pločice dodiruju diskove prilikom vožnje, Posljedica je zagrijavanje diskova i todatno trošenje diskova i pločica. Za privremeno rješenje ovog uzroka može pomoći WD40 - našpricati vodilice čeljusti s unutarnje strane. NE ŠPRiCATI po disku i pločicama!!! :11_2:
- Potrošene su pločice i nemaju više "mesa" pa metalni dijelovi pločica dodiruju diskove. Za ovo nema drugog rješenje nego izmjena pločica.

Nema tu velike mudrosti kod promjene pločica, bilo koji majstor to može napraviti. :a049:
Umjesto parfema, kupit cu ženi novog Dustera...
pa da ima novi miris :)

Offline Giovi

• Dacia vozac
  • Logan MCV 1.4 7sjedala
« Reply #47 on: January 17, 2015, 04:23:37 PM »
Hvala, jučer sam kratko morao voziti i tada nije ništa cvililo, ali našao sam majstora za idući tjedan i do tad se neću voziti pa se nadam da neće biti oštećeni diskovi.

Offline Giovi

• Dacia vozac
  • Logan MCV 1.4 7sjedala
« Reply #48 on: January 24, 2015, 10:48:01 PM »
Evo pogledali smo kočnice, diskovi su ok i pločice imaju dosta mesa. Ali ipak diskovi su bili vrući nakon vožnje, a zadnji kotači su se teže okretali.
Klješta su pregledana i normalno se vraćaju, pa je samo sve očišćeno - ošmirglane malo prednje pločice, zadnje pakne isto i propuhane kompresorom.
Nakon toga zadnji kotači se lakše okreću, a nadam se da ni naprijed neće ništa cviliti, tj. nadam se da je samo do toga.

Offline žac

• Dacia Rally vozac
  • Logan 1.4 MPI 2007. i Yugo 55 IN 2006.
« Reply #49 on: March 15, 2015, 07:43:50 PM »
Kupljeni diskovi i plocice.  Zbog velikog broja kopija zvucnih imena na nasem trzistu, poslusao sam savet mog prijatelja sa foruma, i kupio Mayle proizvedene u Nemackoj. Plocice su Engleske proizvodnje, COM-LINE

Diskovi i plocice placeni 5800 dinara. 
 Precnik diska je i kod mene 259 mm.  Diskovi od 238 m. isli su samo u bazne verzije..
Stari diskovi presli 60 000 km. Jos su bili dobri dok se nije odlepila frikciona obloga na unutrasnjoj desnoj plocici, i pojela disk za cela 4-5 mm. 

Cekam malo lepse dane pa montaza..

Offline stepway_livno

• Dacia vozac
  • Dacia Sandero 1.5 dCi Stepway
« Reply #50 on: September 04, 2015, 08:07:19 PM »
Nakon 65 000km došlo vrijeme za izmjenu disk pločica, e sad od vas iskusnijih tu na forumu bi li mi netko znao reći je li to komplicirano za promjeniti(zbog ABS-a...)i trebaju li se kočiona klješta širiti da mogu stati nove pločice? I da kupio sam nove ATE pločice cijena 55KM ili 220kn.

Offline ropee

• Forumaš sa iskustvom
  • BMW 318d :D
« Reply #51 on: September 05, 2015, 03:00:38 PM »
misliš to sam napraviti?
naravno da prilikom skidanja treba raširiti kočiona kliješta da normalno stanu nove pločice, treba regledati klipove kočionih kliješta, da li imaju nrmalan hod, bez zapinjanja

Offline Matija_vz

• Forumaš sa iskustvom
  • dacia logan 1.4 laureate
« Reply #52 on: September 25, 2015, 09:03:15 AM »
eto ovako izgledaju moje zadnje kočnice na Loganu, začudo još su tvorničke ali zato prednji diskovi zamijenjeni su već dva puta a pločice mislim da pet ili šest puta, malo me to čudi, da li je to normalno ? 
dacia logan 1.4  laureate 2005god
Varaždin

Offline konjikrava

• Dacia test vozac
  • **
« Reply #53 on: October 05, 2015, 04:50:06 PM »
dacia logan mcv 2014 godiste,
neki dan bio na prvom servisu na 20000km (10 mjeseci od kupnje), servis rb auto rijeka, 5 godina jamstvo
zamijenili mi prednje plocice jer su bile pri kraju s "mesom"...
ok, vozim brzo, al nisam ocekivao da ce mi tako malo trajat plocice...
gore su namontirali tvornicke standard (neke od Renaulta koliko sam uspio skuzit), dal mogu ocekivat isti vijek trajanja?

inace, za iduci put, dal umjesto tih renault tvornickih mogu nabaviti nesto kvalitetnije i sam montirati ili u ovlastenim servisima uvijek idu tvornicki dijelovi?

nakon 20000km sve sljaka bez greske, evo neki dan potegnuo s njom 180kmh (doduse trebalo mi je vremena na ravnici da razvijem tu brzinu), motor radi ko urica, unutra uvijek tankan najjeftiniji diesel sa INAe, na servisu mijenjano ulje, filter ulja, filter klime, (i te plocice), 2000kn... drugih problema nula...

fala lipa  :D

ps- dacia logan mcv 1.9 dci 90ks laureate
« Last Edit: October 06, 2015, 12:17:53 PM by konjikrava »
Dacia Logan MCV 2014
1.5 dCi 90ks (od 225.000km na 105ks) Laureate

Offline Smiley

• Forumaš sa iskustvom
  • Dacia Duster 1.5 dci Blue 4x4 (2018)
« Reply #54 on: October 06, 2015, 12:19:13 PM »
Konjikrava, meni su na Stepwayu zamijenili plocice na 33000. Bilo je komentara da je i to jako malo, npr. u poredjenju sa nasim kolegom stepway_livno. Vozilo sam prodao, pa ne znam kako ce se pokazati nove disk plocice. :1icon_nixweissA:

Bitno je da sve sljaka bez greske... samo vozi i uzivaj... :too:
Dacia Duster Prestige 1.5 dCi Blue 4x4, 2018 (11.2018 - ...)
Dacia Duster Laureate 1.5 dCi, 4x4, 2015 (2.2015 – 11.2018)
Dacia Sandero Stepway 1.6, 2011 (10.2011 – 2.2015)

Offline ropee

• Forumaš sa iskustvom
« Reply #55 on: October 06, 2015, 09:17:58 PM »
@konjikrava - previše kočiš  :a010: , bolje stišći gas nego kočnicu  :hihi:
Prednje pločice su napravljene od mekanog materijala, ja sam ih mijenjao na 40 000 km . Bolje da se troše/mijenjaju  pločice nego diskovi, tako da je bolje da su mekane.
Što se tiče cijene servisa, ubuduće posjećuj dane otvorenih vrata, imat ćeš popuste na rezervne dijelove i bit će ti manja cijena servisa.
Uživaj u vožnji  :a055:

Offline konjikrava

• Dacia test vozac
  • **
« Reply #56 on: October 07, 2015, 09:23:41 AM »
žurim na trajekt uvijek, zato se koči  :D

za dane otvorenih vrata, e dok ja saznam prođe voz  :D
Dacia Logan MCV 2014
1.5 dCi 90ks (od 225.000km na 105ks) Laureate

Offline ropee

• Forumaš sa iskustvom
« Reply #57 on: October 08, 2015, 07:59:44 PM »
Budi aktivan na forumu pa ću te obavijestiti za dane otvorenih vrata, ali mislim da će te pozvati i iz RB auta.

Offline Dodo051

• Dacia vozac
  • Dacia Logan MCV 1,5 dCi Ambiance, 2015.god.
« Reply #58 on: November 03, 2015, 03:43:17 PM »
Evo, ja bi se uključio u temu kočionih obloga. Naime, danas sam odvezao auto na zamjenu guma (stavljam zimske gume), i neugodno me iznenadio poziv da su kontrolom ustanovili da bi bilo poželjno promjeniti i kočione obloge. Auto ima tek 13500 km!! Radi se o Loganu MCV, kupljen u siječnju ove godine. Do sada sam vozio VW Caddy i obloge sam mjenjao nakon 45 000 km. Jeli moguće da se tako brzo istroše?

Offline Andjelko

• Moderator
  • Forumaš sa iskustvom
  • Dacia Sandero Stepway eco- g lpg
« Reply #59 on: November 03, 2015, 03:54:24 PM »
Dodo051 predstavi se u Dacia Klub - Novi clanovi, neka napismeno daju da nevalja i traži provjeru u ovlaštenom servisu na temelju njihove opaske.